Горно Драглище

Кмет на с. Горно Драглище

инж. Георги Пандев

тел:0887679286

Местоположение:

Село Горно Драглище, разположено в северната част на Разложката котловина, на  13 км. североизточно от Разлог. Селото е сгушено в „Припеците” (така в котловината наричат южните склонове на Рила планина), разположено от двете страни на река Клинощница, на 850 м надморска височина. 

Население: 1 057 жители

Личности родени в селото: 

Родолюбиви драглищени са участвали в революционните борби за освобождението на разложкия край. Един от тях е Тодор Пармаков-Хайдутина, активен борец с висок морал и чувство за справедливост.

Исторически данни:

Най-ранното писмено свидетелство за съществуване на селото е от 1576г. Известно е, че там където сигурното познание е оскъдно или липсва, се ширят легенди и предания. Една легенда разказва за самоковски овчар на име Драган, който следвайки своето стадо по пашата неусетно прехвърлил Рила планина откъм връх Айгидик. Останал захласнат от невероятната красота на природата пред погледа му, той се установил тук и създал семейство. Пастирът пресметливо съобразил, че в Горно Драглище е припек и снегът ще си отива рано и стадото ще пашува от ранна пролет до късна есен. От името на пастира идва и името на селото. Първоначално селото носело името Богато Драглище, което показва, че хората са били заможни, техният поминък бил животновъдството.

Инфраструктура:

Селото е с добре изградена инфраструктура,  с добро водоснабдяване и канализация. Има всички видове комуникации.  

Културно наследство и туризъм:

От всички страни селото е заобиколено от оброчища Св. Тройца, Св. Георги, Петрова църква, Св. Богородица, където има изграден  параклис. В началото на селото се намира параклисът  „Св. Николай Чудотворец”. Черквата „Въведение Богородично” строена през 1835г. е с богато историческо минало, претърпяла е няколко пожари, но е възстановена със средства и труда на хората от селото .В селотоможе да се види още и действащата воденица

В центъра са сградите на кметството, читалището и училището. Първоначално за училище са използвани стаи в къщите на родолюбиви българи. По-късно през 1939-1941г. на доброволни начала е построено новото училище. Днес в него се обучават ученици от първи до осми клас, в същата сграда се помещава детската градина. През 1938г. се основава читалище „Слънце”, в което се развива богата фолклорна дейност с участие във фолклорни фестивали и програми.

Горно Драглище е с невероятно красива природа и добро местоположение. Посещава се от много туристи предпочели уюта и спокойствието на селския туризъм в планината. За любителите на природата има достъпни еко пътеките в Рила планина.

Туристите могат да отседнат в хотел „Руди”, зелена къща „Дешка” или „Къща Яна”, като същевременно се насладят на местните гозби.

 

Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт
ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.