Елешница

Кмет на с. Елешница

Сашо Мицин

тел:0886494646

Местоположение:

Село Елешница /760 м. надморска височина/ е  красиво разположено на 18 км източно от Разлог, в долината на р. Златарица.  Землището на селото е сравнително голямо. То обхваща площ от около 300 квадратни километра, но има предимно планински, а на юг полупланински характер.

Население: 1425 жители.

Исторически данни:

При избухването на Балканската война в 1912 година 12 души от Елешница са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Инфраструктура:

Селото е център на държавно лесничейство, развит е дърводобивът. Селото е електрифицирано, водоснабдено, почти изцяло канализирано и добре благоустроено. Има читалище с фолклорен състав и археологическа музейна сбирка.

Културно наследство:

Църквата "Св. Атанас" в селото е с ценен иконопис.  В околността са открити останки от антично и средновековно селище.  Край Елешница са открити останки на селище от първия етап на ранния неолит. Около Елешница са намерени предмети и съдове от тракийско време. В културно отношение селището край Елешница се отнася към югозападния вариант на култура Караново І. 

През 1983-1985г. археологически екип на БАН разкрива и проучва селище от новокаменната епоха – 7-6 хилядолетие преди Христа, което означава, че тогавашните му жители са били връстници на Шумерската цивилизация. По-късно е населено от тракийските племена меди и дий, като специалистите сочат, че това е едно от вероятните места на раждане и местоживеене на митичния тракийски певец Орфей. Намираните на различни места древногръцки монети и особено на така наречените филипки – сечени от бащата на Александър Велики – Филип Македонски, са свидетелство, че древна Елада и Македонската империя на Александър Велики са владеели и тези земи.

Навсякъде из района са откривани сребърни диоклетианки, но повече са медните монети, сечени по времето на императорите Гордиан, Диоклетиан /ІІІ, ІV в./. Намирани са делви високи до метър и повече, останки от обикновени глинени съдове, част от фино изработени мраморни колони, плочи с надписи от римско или византийско време, канализация за изтичане на мръсната вода, керамични водопроводи един, от които съществува и днес. През миналия ХХ век в местността “Небуш” е съществувала църква, като до олтарната й апсида е намерена надгробна плоча, която още тогава била изпратена в Софийския археологически музей. Според нея придворна дама от свитата на византийския император Юстиниан І се лекувала на минералните извори в Елешница. По нейна инициатива била построена църква, която носела името на апостол Андрей. Под надписа са изобразени два пауна, застанали един до друг с допрени глави. Надписа е датиран “според първия индиктион, 12 година на Юстиниан и консулството на Флавий Йоан”. Това означава, че надписът е от 12 юни 538 година.

Туризъм:

В селото има минерален извор с лечебни свойства и са изградени два балнеоложки лечебни центъра.

Има изградени спортен комплекс с игрища, тенискортове и плувен басейн с минерална вода.

МИНЕРАЛНИ ВОДИ

На територията на селото бликат четири лековити минерални извора с различен състав и температура /от 20°С до 70°С/, което предопределя заселването му отпреди хиляди години.

 Термален източник "Св. Варвара" 
-Температура 58 С- при постоянно водочерпене
-Общ дебит -22л/сек
-Местоположение-2.4 км западно от с. Елешница по пъта -Елешница -гара Ген.Ковачев
-Състояние- изворът е каптиран.

Термален извор "Златарица"-Елешница 
-Температура-39.6 С-при постоянно водочерпене
-Общ дебит-28л/сек-при отворена система на дебита достига до 35л/сек
-Местоположение-2.0 км източно от населеното място по пътя Елешница- Черешово
-Черпенето се осъществява посредством обсадна сондажна тръба от дълбочина 450л.м.Сондажът е на самоизлив.Цялото количество вода се пренася от сондажа до населеното място посредством изолиран тръбопровод,който е в отлично състояние.

Традиции:

Един от най- интересните и най – обичани празници е ежегодният КУКЕРСКИ КАРНАВАЛ. Всяка година на  Великден в Елешница се пъдят злите духове от старата година с традиционни обреди, карнавални маски, много музика и танци.

 

Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт
ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.